По-високи данъци и такси ще плащат благоевградчани от 2024 година

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

От 1 януари 2024 година жителите на Благоевград ще плащат по-високи данъци и такси, стана ясно по време на днешното редовно заседание на Общински съвет Благоевград, което е последно за календарната 2023 година. Предложението за повишаване на цените бе направено от кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, който представи подробен разчет, с който обоснова необходимостта от увеличение на размера на данъците и таксите.

След направените промени промилите се променят по следния начин:

  • данъкът за недвижими имоти се увеличава от 1.9 на 2.5 промила;
  • данъкът за възмездното придобито имущество – от 2.4 на 3 промила;
  • Такса „Смет“ от 2.1 промила става 2.5 промила върху данъчната оценка на имотите.

Кметът Методи Байкушев обясни, че повишаването на данъците и таксите е една от стъпките, заложени в Плана за финансовото стабилизиране на община Благоевград и подобряването на градската среда.

В рамките на заседанието бе одобрена и новата структура на Общинска администрация Благоевград, както и повишаване цените на таксиметровите услуги. Минималната цена за пробег ще е 0,99 лв., а максималната – 1,40 лв. за дневна тарифа и 1,19 лв. – 1,40 лв. за нощна тарифа.

Друго важно решение, което бе взето от общинските съветници, касае премахването на знамето на Република Сърбия от фасадата на сградата пред зала „22-ри Септември“ в Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *