Радев: Българските военнослужещи в мисията на KFOR имат значим принос за мира и стабилността не само в Косово, но и в региона

България СВЯТ

Българските военнослужещи в мисията на KFOR имат значим принос за гарантирането на мира, сигурността и стабилността не само в Косово, но и в региона. Това заяви президентът Румен Радев на среща с българския контингент в състава на Международните сили за сигурност KFOR. Преди разговора с българските военнослужещи Румен Радев се срещна с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) генерал-майор Йозкан Улуташ. 

В навечерието на коледните и новогодишни празници Румен Радевпоздрави военнослужещите ни за професионализма и отговорността, с които изпълняват задачите си. „Опитът, който придобивате тук като култура на съвместно мислене, планиране и съвместни действия, е безценен“, отбеляза президентът и изрази очакването си военнослужещите ни да го приложат и след завръщането си в България.

„В момента се взимат важни решения за Българските въоръжени сили и вашето мнение и участие в този дълбок процес на трансформация е от решаващо значение“, подчерта президентът. Румен Радев очерта и приоритетите, свързани със закъснялата модернизация на Българската армия. Той припомни и че от догодина страната ни ще отдели за отбрана 2% от БВП. Държавният глава обърна внимание и на необходимостта, наред с големите отбранителни проекти, които са важна част от процеса на изграждане на съвременни отбранителни способности, да се акцентира и върху малки проекти, но осигуряващи голямо информационно и асиметрично предимство.  

Президентът Радев открои като първостепенен приоритет и кадровото обезпечаване. „Продължава тенденцията за отход на офицери, сержанти и войници, а няма достатъчно кандидати за курсанти и кадрови войници“, отбеляза той. По думите му този проблем изисква не само бързи, а аварийни мерки за привличане във въоръжените сили на млади хора с качества, за тяхната професионална подготовка, развитие, реализация и мотивация.

По време на срещата в знак на признателност и на високата оценка за изпълняваната мисия от нашите военнослужещи в KFOR, Румен Радеввръчи на командира на контингента ни подполковник Бойко Цветанов почетен плакет на президента.

/фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *