Задържаха норвежец в България, призовавал към терористични актове

България

В Осло е арестуван мъж по подозрение в участие в терористична организация. Друг човек, идентифициран като норвежки студент, е бил арестуван в България в координирана акция, предаде Асошиейтед прес. Той е бил задържан в Стара Загора.

Новината беше потвърдена от Специализираната прокуратура у нас. Нa 31 май 2022 г., в рамките на международна контратерористична операция в Стара Загора под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, е проведена съвместна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и МВР. При съвместната операция е задържан пълнолетен гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм.

Извършено е претърсване на адреса на заподозрения в Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, мъжът е публикувал в няколко интернет и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани хора, уточняват от пресцентъра на спецпрокуратурата.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По категоричен начин е установено, че дейността на заподозрения не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната, допълват още от обвинението./dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *