Плащанията в брой остават до 10 хил. лв.

България ПОЛИТИКА

Депутатите отхвърлиха предложението за “донос-бонус”

Освободиха от акциз производството на домашна бира

Акциз за всички нагреваеми изделия

Плащанията в брой остават в размер до 10 хил. лв. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента като приеха на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

От Министерство на финансите бяха предложили таванът за плащане в брой да бъде намален до 5000 лв. като мярка срещу сивата икономика. Но депутати коментираха, че с такива мерки няма как да бъде повлияно на сивата икономика. Депутати имаха предложения таванът за плащане в брой да бъде променен на 8 хил. лв., на 15 хил. и на 20 хил. лв., но всички те бяха отхвърлени.

Депутатите не приеха и идеята на Министерство на финансите заплатите в ресторанти с над две звезди задължително да бъдат изплащани по банков път. Но депутатите приеха предложението в ресторантите с поне две звезди задължително да приемат плащания с банкови карти. Освен това ресторантите на видно място ще трябва да поставят информация за възможността за плащане с карта. Ако ресторант не приема плащане с карта, ще му бъде наложена глоба от 500 лв. до 2000 лв., а при повторно нарушение глобата става двойна. Ако в ресторант няма табела, че приемат плащане с карта, ще бъде налагана глоба от 300 лв. до 1000 лв.

Депутатите отхвърли предложението на Министерство на финансите за въвеждане на “донос-бонус”. Идеята беше, ако човек подаде сигнал в НАП, че някой укрива данъци или осигуровки, да получи 10% от допълнително събраните приходи. Предложението беше отхвърлено, като в негова подкрепа гласуваха само депутатите от ППДБ.

Да бъде освободена от акциз домашната бира, решиха още депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. По време на заседанието стана ясно, че в страната около 2000 души произвеждат домашна бира. В приетите от парламента текстове няма лимит на количеството домашна бира, което хората могат да произвеждат. Но домакинствата ще могат да съхраняват до 100 литра. Ако съхраняват в дома си по-големи количества, ще се счита, че бирата не е само за лично потребление и ще бъдат налагани глоби.

Да бъде въведен акциз и за нагреваемите изделия за пушене със съдържание, различно от тютюн, решиха депутатите. Акцизът ще бъде същият като за нагреваемите изделия с тютюн.

/труд бг, сн: архив бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *