Местният парламент ще гласува нови правила в наредбата за стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца в община Благоевград

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Общински съвет Благоевград ще гласува изменения и допълнения в Наредбата за отпускане на еднократна парична помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца на територията на община Благоевград. Това ще се случи по време на предстоящото редовно заседания на местния парламент, коeто ще се проведе на 25 март, съобщи председателят Радослав Тасков.

Първата промяна в наредбата, която се предлага и която ще бъде обсъдена, касае изискването за уседналост.

„Промяната предвижда – единият родител да има минимум две години уседналост в общината, а вторият минимум 6 месеца. При сега действащата наредба имаше случаи, в които единият родител е жител на община Благоевград, а другия не, поради което имаше много откази от комисията. Промяната, която се предлага е едно улеснения за младите родители, така че повече хора да се възползват от финансовото стимулиране“, уточни Тасков.

Другата промяна, която се предвижда, е удължаване на срока за разглеждане на молбите от 1 на 3 месеца. Изменението се налага, тъй като практиката до момента показва, че срокът е много кратък и затруднява работата на комисията, разглеждаща документите.

Ще бъде гласувано и изменение относно срока на изплащане на финансовия стимул. Според сегашните текстове на наредбата – парите трябва да се изплатят на одобрените родители в срок от един месец, след решението на комисията. Промените предвиждат – изплащането на стимула да не е фиксирано със срок и да се случва тогава, когато в бюджета има налични средства.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков опроверга твърдението на някои местни медии, че се предвижда намаляване на размера на финансовия стимул. „Няма такова нещо. Разговарял съм и с кмета Илко Стоянов, и с колеги общински съветници. Никой няма намерение да предлага намаляване в размера на финансови стимул“, подчерта той.

От думите му стана ясно, че утре ще бъдат разгледани и гласувани, по предварителен дневен ред, 33 точки. Сред тях е промяна в размера на таксата за домашен любимец. До момента собствениците на домашни кучета, които са регистрирани в Община Благоевград, но не са кастрирани, трябваше да заплащат 130 лв. „Предлага се таксата да бъде намалена на 30 лв., защото разчетите показват, че 130 лв. е такса, която е непосилна за жителите на община Благоевград. Поради тази причина много собственици на домашни кучета не ги регистрират, съответно и не заплащат такса“, отбеляза Тасков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *