Общински съвет Благоевград ще гласува дали да бъде наложен мораториум върху продажбата на общински жилища

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

На утрешното заседание на Общински съвет Благоевград ще бъде гласувано предложение – дали да бъде наложен мораториум върху продажбата на общински жилища, стана ясно по време на пресконференция на председателя на местния парламент Радослав Тасков.

Вариантите, които ще бъдат обсъдени са два. Първият от тях, който се предлага от Община Благоевград, е да бъде наложена забрана за продажба за неограничен период от време. Постоянните комисии към Общински съвет, имащи отношение по темата, от своя страна предлагат мораториума да действа за срок от две години.

Председателят Радослав Тасков уточни, че ще бъде даде тримесечен гратисен период, преди промените в наредбата да влезнат в сила.

Ето какво още разясни той относно предложените промени в „Наредба за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища“:

„В някои медии прочетох, че с промените се предвижда да бъде въведена нова застраховка и промяна, свързана с таксата за битови отпадъци. Всъщност тук няма нищо ново, защото и до момента наемателите заплащат застраховка и такса битови отпадъци.

Другата промяна е относно продажбата на общински жилища. Това, около което ще дебатираме е дали да се наложи мораториум върху продажбата им. Темата се коментира от много време. Неведнъж, дори на заседания на Общински съвет, сме говорили, че трябва да се види какъв е жилищният фонд, с който разполага Община Благоевград. Идеята е временно да се спре продажбата на жилищата, за да видим с какво разполага общината и дали жилищата са достатъчни, за да отговорят на нуждите на населението“.

По време на пресконференцията стана ясно, че при разглеждането на предложените промени в наредбата, в постоянните комисии към Общински съвет е направено следното предложение:

„След приемане на наредбата и влизането ѝ в сила – всички преписки, които са около 20, които вече има, да бъдат довършени по старите текстове. Тоест, ако вече сте подали документи за закупуване на жилище или има гласувано решение от Общински съвет, но все още то не е финализирано – да се довърши процедурата“, разясни Тасков.

От думите му стана ясно също, че се предвижда да се правят много по-задълбочени анализи на хората, които ще кандидатстват за настаняване в общинско жилище, свързани с проверка на доходите за по-дълг период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *