Вносът на украинско зърно: Полша, Унгария и Словакия удължиха едностранно забраната

ТОП НОВИНИ

Полша, Унгария и Словакия удължават едностранно забраната за внос на украинско зърно. Решението стана ясно часове след като Еврокомисията обяви, че няма да удължи забраната за внос на украинско зърно, договорена с пет държави членки, сред тях България.

Украинският лидер Володимир Зеленски приветства решението на Брюксел, а Комисията призова страните от Съюза да се въздържат от едностранни действия.

Полският премиер Мазовецки увери, че ще защити интересите на фермерите, въпреки позицията на Брюксел. Ограниченията на Варшава продължават за вноса от Украйна на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

ЕК няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна

Аналогично едностранно решение взе и Словакия. От 16 септември Унгария забранява вноса на 24 земеделски продукти от Украйна, включително зърнени култури, зеленчуци, месни продукти и пчелен мед. И трите страни ще продължат транзита на украинска продукция.

Депутатите отмениха забраната за внос на украинско зърно

„В момента не виждаме изкривяване на пазара в петте държави членки, така че не удължаваме забраната. Трябва да се отбележи, че това е изключителна предпазна мярка, която не трябва да действа неограничено време“, заяви Валдис Домбровскис, еврокомисар по търговията.

Забраната беше договорена с Брюксел през пролетта за защита на вътрешното производство в пет държави членки, включително България. Румъния изрази съжаление, че мярката не е останала в сила до края на годината, съобщава БНТ.

Букурещ ще изчака Украйна да представи обещаните мерки срещу прекомерен земеделски износ преди да реши как да защити своите фермери.

„Най-добре би било страните членки да се въздържат от едностранни действия и да работят в съответствие с това споразумение“, допълни Валдис Домбровскис.

Съгласно споразумението Украйна се ангажира до 30 дни да вземе правни мерки срещу прекомерни обеми в зърнения износ, като например лицензионна система. До понеделник вечерта Киев трябва да представи план за действие.

„Европа винаги побеждава, когато споразуменията работят и обещанията се спазват. Ако решенията на нашите съседи не са добросъседски, Украйна ще отговори по цивилизован начин“, каза още украинският президент Володимир Зеленски.

Европейската комисия няма да налага ограничения, докато са налице ефективни мерки от украинска страна и те работят пълноценно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *