С 522 гласа „за“: ЕП одобри кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар

България ЕВРОПА ПОЛИТИКА

С огромно мнозинство от 522 гласа „за“ Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

27 гласа бяха „против“, а 51 – „въздържал се“ на днешното гласуване в ЕП.

На 5 септември Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и Комисията по култура и образование проведоха тричасово изслушване с Илиана Иванова, кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Очаква се ЕП да одобри Илиана Иванова като еврокомисар

След изслушването и двете комисии дадоха положителна оценка на нейното представяне – позиция, потвърдена впоследствие от Съвета на председателите на комисиите и Председателския съвет (председателят на ЕП Роберта Мецола и лидерите на политическите групи), които взеха окончателното решение за закриване на изслушването.

Тя следва да замени Мария Габриел, която подаде оставка като еврокомисар на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

 Иванова запазва ресорите на Габриел “Наука, младеж, образование и култура” и въпреки малкото време, с което разполага, си постави реалистична програма по приоритети. Откакто страната ни членува в ЕС, нашите комисари са винаги жени, а половото равенство пък е приоритет в европейските институции.

За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова ще трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане до края на седмицата.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *