Ловният сезон започна, министър Вътев ще е безкомпромисен към бракониерите

ТОП НОВИНИ
  • Той е за пернат дивеч – пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина
  • 150 хил. са ловците у нас 
  • Нормата – по един отстрел за излет

Започна ловният сезон за пернат дивеч. Старт даде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от държавното горско стопанство „София“ до Ловна хижа квартал „Челопечене“.

Правоспособните лица, имащи право да ловуват в страната, са над 150 хиляди. Той припомни, че трябва да се спазват всички мерки за безопасност, а преди излет се правят пълноценни инструктажи.

Ловът трябва да започва най-рано един час преди изгрев слънце и да завършва най-късно час след залез слънце, припомни министър Вътев. „При сигнал за бракониерство ще бъдем безкомпромисни“, заяви категорично министърът на земеделието и храните.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев също призова да се спазват мерките за безопасност и призова ловците да са внимателни, тъй като се намираме в пожароопасен период.

„Борбата с бракониерството е наша основна дейност. Това се доказва от заловените бракониери от служителите на регионалните ни дирекции по горите. Правим всичко възможно да увеличим активността и резултата от тази наша дейност”, коментира заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов.

Министерството на земеделието и храните припомня, че по традиция ловът в България стартира във втората събота на месец август. Тази година ловния сезон за пернат дивеч – пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина започва на 12 август. Задължително е да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, за да се осигури устойчиво развитие на дивечовите популации и запазване на екологичното равновесие в природата.

Министърът на земеделието Кирил Вътев откри ловния сезон СНИМКИ: Министерство на земеделието


/24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *