Жители на Мариупол бягат от града пеша

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Някои от жителите на обсадения украински град Мариупол напускат блокадата пеша, след като официалните опити за евакуация в общи линии се провалиха поради продължаващия обстрел от руските сили, каза областният управител на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

Около 400 хиляди души са блокирани в стратегическия град в продължение на над две седмици в условията на интензивни бомбардировки, които прекъснаха електрозахранването, централното отоплението и водоснабдяването, според местните власти. Русия от своя страна отрича, че обстрелва жилищни райони.

Пред украинската национална телевизия Кириленко каза, че през последните дни около 35 хиляди души са успели да напуснат града, мнозина от които пеша или в конвои от лични автомобили. Той съобщи, че някои автомобили напускат града без достатъчно гориво да достигнат до най-близките населени места.

Областният управител заяви още, че почти постоянният обстрел пречи на властите да отворят хуманитарни коридори за доставка на храна и други помощи и за евакуация на жени, деца и най-уязвимите граждани.

Зеленски: Дошло е време за смислени разговори за сигурността с Москва

Русия и Украйна си разменят обвинения за невъзможността да бъдат отворени хуманитарни коридори.

Градският съвет предупреди още миналата неделя, че Мариупол привършва последните си резерви от храна и вода и не е в състояние да полага адекватни грижи за пострадалите от обстрела. Според украинските власти в града са били убити над 2500 жители от началото на войната на 24 февруари. /Novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.