Години ще отнеме разминирането на Украйна след войната

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Ще са необходими много години, за да бъдат обезвредени невзривените боеприпаси след руската инвазия. Това каза министърът на вътрешните работи на Украйна, цитиран от NBC. Денис Монастирски каза, че страната ще се нуждае от западна помощ, за да се справи с огромната задача, след като войната приключи.

„Огромен брой снаряди и мини са били изстреляни по Украйна и голяма част от тях не са избухнали, те остават под развалините и представляват реална заплаха“, каза Монастирски и подчерта, че ще отнеме години, за да бъдат обезвредени.

В допълнение към невзривените руски боеприпаси, украинските войски също са поставили противопехотни мини по мостове, летища и друга ключова инфраструктура, за да попречат на руснаците да ги използват.

„Няма да можем да премахнем мините от цялата тази територия, затова помолих нашите международни партньори и колеги от Европейския съюз и Съединените щати да подготвят групи от експерти, които да разминират районите и съоръженията, които бяха подложени на обстрел“, каза Монастирски.

Той отбеляза, че друго голямо предизвикателство е справянето с пожарите, причинени от руските обстрели – има мащабен недостиг на персонал и оборудване за справяне с пожарите./novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *