В началото на лятото: С колко поскъпва почивката на морето у нас тази година?

ТОП НОВИНИ

Летният сезон по морето вече започна. Прогнозите са оптимистични, а поскъпването на услугите е неизбежно, заради инфлацията през последната година. Но за какво и колко повече ще платим, ако почиваме по родното Черноморие спрямо миналата година.

Плащаме в хотела, плащаме по заведенията, плащаме и на плажа. Разходи, които няма как да избегнем по време на лятната отпуска по морето. Проверяваме с колко са поскъпнали тези услуги по Южното Черноморие. Миналото лято посетихме хотел в Созопол, когато увеличиха цените с между 10 и 20% спрямо това през 2021 г.

„Миналата година продавахме една стая за 50 лв. със закуска, единично настаняване, обикновена стая. Тази година започнахме от 55 лв., даже и 60 лв“, каза хотелиерът Елена Диамандиева през 2022 г.

Връщаме се в същия хотел, за да видим какви са цените сега.

„Да, има малко поскъпване от миналата година. В момента единично настаняване в обикновена стая струва 70 лв, включва закуска, която е на блок маса. Компенсациите, които ни даваха за доставка на електрическа енергия, вече спряха“, посочи Елена Диамандиева.

Най-поръчвана по морето си остава цацата. Припомняме

колко струваше тя миналото лято след увеличението.

„Цацата се очаква да поскъпне от 4-5 лв. миналогодишна цена, тази година ще скочи на 6-7 лева. Това е цена за 200 грама“, каза през 2022 г. Мая Пепелянкова, собственик на плажно заведение.

Връщаме се в същото заведение, за да видим колко струва днес.

„Цената на цацата е 8 лева – с 1 лев е поскъпнала от миналата година“, посочи сега Пепелянкова.

БНТ: При другите неща има ли поскъпване?

– При всичко има поскъпване с един, два до три лева.

Увеличените наеми за концесиите на плажвете и исканите по-големи заплати от служителите също са вдигнали цените.

„Миналата година бяха 20 лв. комплект – чадър с два шезлонга, масичка, шалтета, всичко в комплекта. Тази година съм ги увеличил само с 10%. Забравяме, че в крайна сметка сигурността, безопасността и комфортът струват пари. Само един такъв пример ще ви дам – нашите плажове имат назначени от два до три пъти повече спасители, сравнено с Европа и Щатите“, коментира Николай Димитров, концесионер на плаж „Крайморие“.

Обобщението – най-голямо поскъпване се отчита при нощувките, а най-малко – за плажните принадлежности. Хотелиерите осъзнават негативите.

„Тези, които идват да нощуват, преди са идвали на почивка, да кажем за 10 дни, сега ще дойдат за 5. Ще се ограничат, естествено, всеки си прави сметка и всеки има някакъв бюджет“, каза Елена Диамандиева.

И все пак от бранша по Южното Черноморие смятат, че това лято по-евтина ще излезе една почивка у нас, отколкото на гръцкото море.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *