Министърът на енергетиката: Очаква се 30% увеличение на цената на газа през зимните месеци

ТОП НОВИНИ

„До края на годината ще приключат преговорите с Турция“, уточни той

30% увеличение на цената на газа през зимните месеци. Това прогнозира енергийният министър Росен Христов  по Нова телевизия. Причината  – очаква се да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени.

„Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”, поясни той.

Междувременно, до 10 дни България, трябва да финализира преговорите с Турция за доставка на природен газ. Очаква се да бъдат сключени дългосрочни договори.

По думите му служебното правителство се е опитало през октомври и ноември да държи ниски цени, защото август и септември бизнесът е бил шокиран.

„Средната стойност се определя от целия микс от газа, който имаме в страната. Зимните месеци започваме към количествата, които купуваме, да добавяме количества от Чирен. Там, за съжаление бяха нагнетени количества,които са купени на много висока цена август и септември от предишното правителство . Сега ги ползваме и те вдигат средната цена на всичкия газ, който купуваме. Другият компонент, на който можем да влияем повече, е втечненият газ, който продължаваме да купуваме на месечна база.

Именно за това беше и тази борба в Брюксел за цената на тавана на газа. Ние и още 10 държави преговаряхме много усилено. Нашето предложение беше от порядъка 150-160 евро. Холандия предлагаше 275 евро. С дълги преговори го смъкнаха на 200, после на 188. Регулаторът следи калкулацията да е точна. Имам очаквания, че ще успеем да смъкнем под 200. С приемането на тавана се надявам цените на борсите да започнат да спадат”, поясни Христов./труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *