Разрушиха бившето българско посолство в Гана

СВЯТ

Сградата на бившето българското посолство в столицата на Гана – Акра, е било разрушено. Това съобщи членът на парламентарната комисия по външни работи на страната Самуел Окудзето Аблаква.

Депутатът от област Северна Тонгу вижда този ход като агресивна безсмислена атака срещу народа на европейска страна.

На сайта на външно министерство обаче се твърди, че България няма функциониращо посолство в Акра. „Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Гана, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Абуджа, Федерална република Нигерия“, пишат от Мвнр.

Според очевидци въоръжени мъже са нападнали сградата, като са изгонили персонала и са изхвърлили неприкосновени активи на българите. Атакуван е бил и почетният консул Николаас Корнелес Матеас ван Щаалдуйнен, който се опитал да спре атаката.

„Ценности, включително генератори, компютри, принтери, хладилници, архивни документи, които представляват дълбоки исторически връзки и запас от жизненоважни дипломатически обмени, не бяха пощадени от мародерските нападатели“ твърди Аблаква. Той каза, че операцията е била в „мафиотски стил“ и представлява нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Става дума за бившата сграда на българското посолство в Акра, защото България не поддържа своя дипломатическа мисия в Гана от десетилетия.

Посолството ни в Акра е открито в началото на 1962 г., а през февруари същата година и първият български посланик връчва акредитивните си писма на президента Кваме Нкрума. Гана съответно открива свое посолство в България през 1984 г., но го закрива през 1993 г. и акредитира за нас посланика си в Белград.

Съответно следващата година и България закрива посолството си в Акра и акредитира посланика в Нигерия Цветан Димитров, но той така и не успява да връчи писмата си на властите в Гана.

От тогава в Акра и съответно в София двете страни имат почетни консули, но не и посолства./24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *