Войната започна – Русия нападна Украйна

СВЯТ ТОП НОВИНИ

Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция в Донбас. В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.Държавният глава отбеляза, че плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация.

Целият ход на събитията и анализът на информацията показваше, че сблъсъкът на Руската федерация с националистическите сили в Украйна е неизбежен, въпрос на време, заяви още руският държавен глава. Той се обърна към военните в Украйна с думите: „Вие се заклехте на народа, а не на хунтата, призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете вкъщи“.„Който се опита да да създаде заплахи за Русия – отговорът ще бъде незабавен“, така Путин се обърна към западните страни.„В Русия казват, че ако сме силни, нямаме нужда от разузнаване. Но истинската сила е там, където е истината“, допълни Путин.БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ:Веднага след речта на Путин информационните агенции предадоха за мощни взривове в Киев и Харков. Чуха се взривове на международното летище „Бориспол“ в Киев, но след това стана ясно, че то не е ударено с ракета, а украинската ПВО е стреляла по руски безпилотен самолет. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи обаче украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища, в града са включени сирените на „Гражданска отбрана“. Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Въздушното пространство над Украйна е закрито.

Руските въоръжени сили не нанасят никакви ракетни, авиационни или артилерийски удари по градовете на Украйна, заяви руското МО. Атакуват се военни обекти по цяла Украйна, като на първо място руснаците удрят по части на противовъздушната отбрана, авиобази и системи за управление.Контролираният от Украйна град в Донбас Мариупол е атакуван с реактивната система за залпов огън „Град“. РСЗО „Град“ се използва за атака по цялата „линия на съприкосновение“ между републиките в Донецк и Украйна.

Атаката на Русия не е само по въздуха. „Интерфакс-Украйна“ съобщи за началото на руска десантна операция в района на Азовско море. УНИАН обяви, че руските войски са преминали границата в района на Харков. Няма обаче потвърждение на тази информация./ Segabg.com, сн.BBC.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *