Тома Биков: Отворени са всички възможности за първия мандат, има още два дни

България ПОЛИТИКА

„За да има конституционно мнозинство, трябва да има мнозинство, а за да има такова трябва да има парламент. Да решаваме задачите една по една. Полагаме всички усилия да излъчим редовен кабинет с първия мандат, до момента ДПС и „Има такъв народ“ са заявили своята позиция, че биха подкрепили правителство на Мария Габриел, отворени са всички възможности, има още два дни, докато върнем мандата изпълнен. Моята прогноза е, че ще се реализира първият мандат, с което политическата криза няма да приключи, но ще се създадат условия тя да бъде преодоляна по-бързо“, заяви в „Говори сега“ Тома Биков от ГЕРБ.

Той не изключи варианта да бъде излъчено „правителство на споделената отговорност“.

„Правителство, което би могло да структурира зад себе си конституционно мнозинство“, допълни Тома Биков.

По думите му ГЕРБ-СДС ще предложи състав и структура на Министерския съвет, програма за управление.

„Идеите за втори мандат са доста абстрактни. Конституционно мнозинство не е „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, то трябва да включва и ДПС и „Има такъв народ“. Видяхме последните два дни, в които и г-н Христо Иванов заговори за конституционно мнозинство, като ние веднага казахме, че сме готови и за тази стъпка, така че още е отворен този прозорец. Очакваме народните представители в 49-ото Народно събрание или поне тези, които осъзнават сложността и важността на ситуацията, да излъчат правителство с първия мандат, както е редно“, заяви Тома Биков.

БНТ: ДПС и ИТН ще участват ли в кабинета с експерти или политически фигури?

Тома Биков: Те заявиха своята евентуална подкрепа за правителство на Мария Габриел, така че ние сме готови да приемем експертни предложения от тяхна страна.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *