НАТО разполага 3000 души персонал и оборудване в България и Румъния до часове

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

САЩ ще използват Александруполис като пункт за разполагане на около 3000 души персонал и оборудване, които ще бъдат разположени в съседна България и Румъния, граничеща с Украйна. Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис. България и Румъния имат също черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в настоящия конфликт.

Още миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен от Вилнюс, Литва, отиде една стъпка по-далеч в активирането на силите за отговор на НАТО и заговори за постоянно разполагане на сили на НАТО по източния фланг. Колективната отбрана на Източна Европа се усъвършенства с повече ботуши на място. С пристанището Александруполис и военноморската база Суда на остров Крит Гърция притежава ценен проход както към Черно море, така и към Източното Средиземноморие, където има руско военноморско присъствие.

Войната в Украйна наложи преосмисляне на стратегията на НАТО и това ще се отрази на позицията на Гърция в Алианса.

С решението си да изпрати на Украйна военно оборудване, съвместимо със системите на нападнатата страна, 20 000 щурмови пушки тип АК-47, 815 противотанкови ракетни установки РПГ-18 съветско производство и 122 ракети за многоцелеви ракетни установки РМ-70 чешко производство, Гърция още от самото начало показа намерението си да се присъедини към непряката помощ на НАТО за Украйна. Правителството подготвя и по-нататъшно модернизиране на североизточното пристанище Александруполис (Александруполис или по-известен като Дедеагач, е град в Беломорска Тракия, североизточната част на Република Гърция).

Гърция ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а военновъздушните ѝ сили вече дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония.

Интересен е фактът, че Съединените щати отдават такова голямо значение на ролята на Гърция в НАТО, като се има предвид, че Турция, която се намира на изток и има обширно черноморско крайбрежие, винаги е била считана за ключов съюзник в района. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *