ЕС одобри нови санкции срещу Русия

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА ПОЛИТИКА

Те са насочени към руския бизнес и медиен елит, както и към няколко отбранителни компании

ЕС даде зелена светлина на четвъртия пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия, съобщи Съветът в съобщение за медиите.

Списъкът със санкции на ЕС срещу Русия е „най-силният пакет от санкции, приеман някога от Европейския съюз в неговата история“, заяви днес френският министър на финансите Бруно Льо Мер, преди да влезе в заседание на финансовите министри на ЕС.

Санкциите са насочени към руския бизнес и медиен елит, както и към няколко отбранителни компании. В съобщението се потвърждава, че санкциите са насочени към „ключови олигарси, лобисти и пропагандисти, прокарващи версията на Кремъл за ситуацията в Украйна, както и към ключови компании в секторите на авиацията, военната промишленост и изделията с двойна употреба, корабостроенето и машиностроенето“. Мерките ще въведат и забрана за внос в ЕС на желязо и стомана.

Санкциите ще засегнат и износа на луксозни стоки от ЕС, за да засегнат пряко руския елит.

ЕС се съгласи да лиши Русия и от статута ѝ на най-облагодетелствана нация в СТО, което ще „спре значителните ползи, от които Русия се ползва като член на СТО“, като например по-ниските мита. Процесът на присъединяване на Беларус към СТО също ще бъде преустановен с оглед на „материалната подкрепа, която страната оказва на действията на Руската федерация“, съобщава „Политико“.

„Санкциите ще засегнат повече от 600 руски граждани, голяма част от финансовата система ще бъде засегната от тези санкции, ще има нови забрани за някои видове износ, като например луксозни стоки“, каза Льо Мер.

ЕС забранява на европейските рейтингови агенции да оценяват Русия и руските дружества. ЕС налага определени забрани за нови инвестиции в руския енергиен сектор. Налага се и забрана за внос на някои стоманени продукти, което може да доведе до загуба на приходи от износ за Русия в размер на 3,3 млрд. евро. ЕС добавя нови руски имена в списъка със санкции за дезинформация. Забраната на ЕС за износ на луксозни стоки за Русия ще засегне скъпи автомобили и бижута.

По време на срещата на 27-те финансови министри от ЕС френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че блокът се нуждае от „обща икономическа стратегия“, за да посрещне последиците от войната, и изброи три цели:

– защита на домакинствата, засегнати от повишаването на цените на газа и горивата, например чрез намаляване на данъците върху горивата;

– защита на най-засегнатите отрасли, които са най-зависими от вноса на руски газ или зависят от Русия за внос или като експортен пазар;

– работа звърху енергийната независимост на Европа чрез ограничаване на търсенето – което той нарече „енергийна трезвост“ – и инвестиране във възобновяеми енергийни източници./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *