Лунно затъмнение ще се наблюдава от България

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

На 5 май любителите астрономи ще могат да проследят второто за годината затъмнение и първото лунно от полусянката на Земята.

То ще може да се наблюдава от България от момента на залеза на Слънцето, който ще бъде близък до изгрева на Луната в 20.29 ч. на 5 май за София, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Явлението ще започне доста по-рано – още в 18.14 ч. българско време на 5 май, когато Луната ще започне да навлиза бавно в земната полусянка.

Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 20.23 ч. – броени минути преди лунния изгрев за София, което означава, че Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв край на своя диск. Явлението ще бъде видимо недълго след това, тъй като лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за сравнително кратък интервал време, обясни Маркишки.

Затъмнението на 5 май ще се наблюдава от Азия без най-северните ѝ райони, Австралия, от Европа без най-западните ѝ части и без Скандинавския полуостров, от Африка и Антарктика./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *