Василев: Виждаме неоправдано увеличение на цени за ден-два

България ПОЛИТИКА

Виждаме неоправдано увеличение на цени за ден-два при определени търговци, координирано с медийно отразяване. След това всичко се успокоява, каза по БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Подобни сцени имаше и с олиото. Имаме информация, че подобни акции се подготвят с брашното и захарта. Това са медийни истерии, които изчезват за ден-два, каза той.

Комисията за защита на конкуренцията е сезирана за бензина, подготвяме сезиране и за олиото. Ако тя не се задейства бързо, ще помислим дали това е правилният състав на този орган, посочи Василев.

За правителството най-важно е да се подсигури продоволствие до 2023 година. В момента у нас има два пъти повече зърно отколкото ни трябва, за да подсигурим хляб, брашно и фуражи. Има много голям натиск всичкото това зърно да бъде изнесено. Ние правим възможно най-дългата процедура за проверка. Можеше директно да забраним износа, както в Сърбия и Унгария, но тогава щетите за производителите щяха да са огромни, поясни вицепремиерът.

Предвидени са между 50 и 100 милиона лева за справяне с бежанската криза. Очакваме тези средства да бъдат възстановени от ЕК. Дотогава имаме буфери, на които можем да разчитаме. В момента правителството покрива нощувка и изхранване, но не се предвижда да се дават пари на ръка на пристигащите у нас, каза Асен Василев. / Източник: Novini.bg; Снимка: Булфото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *