Очакват Зеленски в Аахен за наградата „Карл Велики“

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Украинският президент Володимир Зеленски е очакван в Аахен за връчване на европейската награда „Карл Велики“. Наградата ще бъде дадена на украинския народ за това, че защитава не само собствената си страна, „но и Европа и европейските ценности“.

Наградата „Карл Велики“ трябва да се превърне в голям символ на приятелството между Германия и Украйна. Според информация на вестник „Билд“ президентът Зеленски ще пристигне и ще получи лично приза.

Канцлерът Олаф Шолц ще произнесе благодарствена реч на церемонията по награждаването в Аахен. Това ще бъде първото посещение на Зеленски в Германия от началото на войната. Все още визитата му не е напълно сигурна, защото планираната лятна офанзива от страна на украинците може да попречи на президента да излезе от страната.

Всъщност наградата „Карл Велики“ трябва да бъде връчена в деня на Възнесение Господне, което тази година при католиците е на 18 май. Тъй като обаче Шолц е на път за срещата на върха на Г-7 в Япония, церемонията по награждаването ще бъде изтеглена с една седмица.

От началото на войната Зеленски е бил в САЩ, Франция и Полша – но не и в Германия. Федералната република вече е вторият по големина доставчик на оръжие след САЩ.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *