Лидерите от Г-20 са се споразумели за текст на лидерската декларация

ПОЛИТИКА СВЯТ

Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че лидерите от Г-20 са постигнали консенсус относно текста на лидерската декларацията и обяви че тя е била приета, предаде БТА, цитирайки Ройтерс

„Благодарение на упоритата работа на всички екипи, ние постигнахме консенсус по текста на лидерската декларация от срещата на върха на Г-20“, заяви Моди пред лидерите от блока на срещата в Делхи. „Обявявам приемането на тази декларация“, добави Моди.

Обявлението дойде, след като по-рано делегати от най-влиятелните страни в света постигнаха компромис относно езика, с който е описана войната в Украйна, посочва Ройтерс. Групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като западните държави настояват в декларацията да бъде включено силно осъждане на Русия, докато други страни настояват тя да се съсредоточи върху по-широки икономически въпроси. 

Възможно е формулировката да бъде подобна на тази в декларацията от срещата на върха в Индонезия през 2022 г., в която се отбелязва, че макар повечето нации осъждат Русия за инвазията, има и различаващи се мнения.

В чернова на декларацията от по-ранен етап, видяна от Ройтерс, абзацът „геополитическа ситуация“ е бил оставен празен, докато по 75 други параграфа, обхващащи въпроси от световната задлъжнялост и криптовалутите до изменението на климата, е имало съгласие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *