ЦИК обявява окончателните резултати от предсрочния вот

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Централната избирателна комисия обявява днес окончателните резултати от проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, предаде репортер на БНР. Вече е ясно, че вота от 2 април  е с по-висока избирателна активност от този проведен през октомври миналата година.

Над 77 000 повече са избирателите, отишли до урните, общо те са почти 2 680 хиляди души.

14 партии, 7 коалиции и двама независими кандидати се явиха на изборите, 6 са формациите, които ще попълнят състава на следващото Народно събрание.

С окончателните резултати от Централната избирателна комисия посочват броя на гласувалите за всяка от формациите, участвали в изборите. След първата обработка на секционните протоколи в районните комисии е ясно, че в 49-ото Народно събрание влизат 6формации. С първи резултат са ГЕРБ-СДС, втора е коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“, следвани от партия „Възраждане“, Движението за права и свободи, „БСП за България“ и партията „Има такъв народ“.

Окончателните резултати са на база отстранените несъответствия от повторната обработка на протоколите от секциите и е възможно сега обявените данни да претърпят корекции.

Освен това ЦИК обявява и разпределението на мандатите за всяка от шесттеформации първо на национално ниво, а после по изборни райони. Ясни стават и разместванията на партийните листи на база преференциите за кандидатите. В окончателните резултати ще се посочва и броят на хората, гласували с машини и тези с хартиени бюлетини, както и броят на недействителните гласове.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *