КНСБ настоява: 850 лв. минимална заплата и увеличение на възнагражденията в бюджетния сектор

България ПОЛИТИКА

КНСБ настоява за минимална заплата от 850 лв. и 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 юли.

От синдиката изчисляват, че натрупаната инфлация за последните 2 години е над 28%. Затова искат още в Бюджет 2023 да бъдат заделени 248 млн. лв. за компенсиране на инфлацията в министерствата.

Освен това от профсъюза изчисляват, че са необходими 524 млн. лв. за поддържане на средната заплата на педагозите на заложените в Колективния тлудов договор 125% от средното за страната възнаграждение.

„Нашите искания към бюджет 2023 година са с тези уточнения – от 1 април компенсация на недокомпенсираната инфлация на всички, които плаща правителството. От 1 януари съответните средства, за да могат педагозите да получават 125% от средната за страната и да я поддържат до края на годината по механизмите, които са договорени в Колективния трудов договор и обещани от почти всички политически партии на учителите и 1 юли – 10% компенсиране на прогнозната инфлация до края на годината – общо трябват от 1,3 млрд. лв.“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ: Има крещяща нужда от правителство, 23% от БВП да отиват за социални политики

Президентът на синдиката коментира, че ако за една или за няколко години не се спазват 3% бюджетен дефицит, няма да се наруши дългосрочната фискална перспектива пред страната ни.

„Ние при 3% даже, при 2,9 дефицит миналата година, сме на 15,7% ръст на брутния продукт в номинално изражение, което значи, че наистина дефицитът, ако се влага е добре, тоест тези пари, които много наплашват като торбалан нали, че видите ли тук едни милиарди ще се появят като дефицит и ще стане страшно лошо, ако тези пари отиват на вярното място, очевидно те влияят позитивно върху икономиката и увеличават брутния продукт на глава от населението и то доста по-значително и бързо, отколкото при равни други условия“, уточни още Димитров. /novini bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *