Жестока инфлация на козметичните продукти

ТОП НОВИНИ

Високата инфлация у нас удари и цените на козметичните продукти. 

„Поскъпването на продуктите започна още вследствие на пандемията, след което и военните действия, които бяха предприети през 2022 година. Наруши се линията на доставки, което се отрази на честота на доставяне на суровините, както и тяхната стойност. Не само инфлацията повлия на ценообразуването“, каза Гергана Андреева от  Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика в „България сутрин“.

„Козметичните продукти са част от личната грижа и здравето на човека. Първото изискване в регламента за козметичния продукт е безопасност за човешкото здраве. За да отговори на това условие, той трябва да е направен с качествени суровини и да може да изпълни първичната функция, а именно това, което е изписано на неговия етикет“, подчерта Андреева.

На въпрос дали е спаднало търсенето на козметични продукти, тя отговори, че по-скоро става дума за преориентиране на част от потребителите към други продукти от същата категория.

„Инфлацията ограничава покупателната стойност на всеки един потребител. Със същите пари може да купиш по-малко продукти за своето потребление. Търсят се алтернативи, но когато едно домакинство се грижи за хигиената си, се търсят безопасни продукти“, каза още събеседникът на Bulgaria ON AIR.

Относно затрудненията в сектора Андреева коментира, че те са от всякакво естество на бързооборотните стоки. „Основното предизвикателство винаги е била високата конкуренция, а жизненият цикъл на продукта е много кратък. Потребителят изисква все повече добавена стойност към един козметичен продукт, съответно времето за ползване се съкращава, трябва продуктите да имат много функции, да по-различен, по-конкурентен, по-интересен“, каза тя.

„Разходите се формират от суровините, от материалите, опаковките, от услугите, които се употребяват, за да може да се компенсира процентът, така че всъщност те са насочени към това да се запази качествения човешки ресурс“, обясни Андреева.

По нейни думи над 150 предприятия се занимават с козметични продукти в цялата страна, като над 13 хиляди души са заети в сектора./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *