АУБ приема безплатно студенти бегълци от Украйна, на 22 май отваря и вратите на общежитията си за бедстващи семейства

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОП НОВИНИ

Студенти бежанци от Украйна, които пристигат в Благоевград, могат да продължат обучението си в Американския университет, като таксата и разходите им ще бъдат поети от дарителския фонд на вуза, в който за седмица се събраха над 20 000 долара. Университетът е готов да наеме на работа до десетина преподаватели по различни специалности, които също потърсят убежище в областния център на Пиринско. След 22 май пък, когато учебната година приключи и настоящите около 500 възпитаници си заминат за домовете, вузът е готов да даде цялата си леглова база в 3-те общежития в Благоевград на украински бежанци.

Това съобщиха за „Струма“ от частния вуз, откъдето още в първите дни на войната срещу Украйна излязоха с остра декларация против военните действия на Путин.

Университетът вече има широка програма за подпомагане на бежанци, които решат да останат на територията на Благоевград. Тя включва обучение в Института по английски език за тези, които предпочетат да се разбират с местното население на английски, но не го знаят добре, както и безплатни преводачески услуги от страна на всичките 30-ина украински и руски студенти в АУБ, повечето от които вече знаят много добре българския.

Ако до лятото войната не е приключила, ръководството на университета ще предложи на всеки един от тези 30 студенти да останат в Благоевград, ако не желаят да се прибират по родните места. Студентите ще ползват общежитията безплатно и дори ще имат възможност да припечелват по някой и друг долар, защото ще им бъде предложена почасова работа в корпусите на студентското градче.

Според наши източници в АУБ вече има бежанци – един от преподавателите е приютил в апартамента си семейство от Украйна.

Междувременно все по-често в социалните мрежи се срещат призиви хората, отворили сърцата и домовете си за бягащите украинци, да внимават кого настаняват, защото не всички са наистина нуждаещи се. Собственик на хотел в Банско описа как украинец от Одеса поискал първо да разгледа стаята, в която семейството му ще живее безплатно, за да прецени дали съпругата му ще я одобри. Благоевградчанка пък преразказа клип с жена от Беларус, която подслонила бежанци от Украйна в малък семеен хотел. Осигурила им всичко, но украинците искали да имат и басейн, карали се с камериерките, че им говорят на руски, и настоявали да получат безплатни сандвичи в съседната дюнерджийница.


Хотелиер в Банско описа неприятно преживяване с бежанци и предупреди: „Внимавайте кого приемате в дома си“

Най-масово е недоволството от обещаните от българското правителство 40 лв. на ден на бежанец и тази сума неизменно се сравнява с детските помощи от 40 лв. за цял месец, която държавата дава за българските деца. Разбира се, преобладава мнението, че „всяко стадо си има и мърша“ и действително много повече са хората, които наистина се нуждаят от подкрепа в този труден за тях момент. Но и всички са съгласни, че украинците от няколко дни бягат в България заради война, а българите 30 г. бягат от България без война…/struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *