„Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт” – оперно–симфоничен концерт на Камерна опера Благоевград с гост-солист пианист Симеон Гошев

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

На 11 март 2022 г., от 19:00 часа, в зала „Яворов“, Камерна опера Благоевград ще представи оперно–симфоничния концерт „Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт”. Гост-солист ще бъде роденият в Благоевград млад пианист Симеон Гошев. Той ще изпълни концерт за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503, съпроводен от оркестъра на Камерна опера.

„Прекрасно е, че ще музицираме със Симеон Гошев от Благоевград, един млад човек, който е израснал в нашия град, а сега се развива и преуспява в Австрия и концертира по много европейски сцени.“ – коментира директорът на Камерна опера Благоевград Лина Ангелова.

Концертът за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503 е завършен на 04.12.1786 г. Той е последен от трите концерта в До Мажор и е признат за един от най-големите шедьоври на Моцарт в концертния жанр.

Моцарт си е изградил похвалния навик да пише конкретни дати на завършване на своите ръкописи. Пише общо 27 концерта, като в цифрата не са включени 3 концерта върху теми от Йохан Кристиян Бах. С тях общата бройка става 30.

Оперната част от концерта „Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт” ще включва арии и дуети от оперите „Дон Жуан“, „Така правят всички“ и „Сватбата на Фигаро“, изпълнени от солистите на Камерна опера – Теодора Петрова, Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Венера Мелеки и Георги Димитров.

Оркестърът на Камерна опера Благоевград ще изпълни увертюрата към операта „Дон Жуан” от В.А. Моцарт с концертмайстор Стоил Богданов и диригент Красимир Топалов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *