Нинова: Цена от 5 лева за литър олио е спекула

България ПОЛИТИКА

Цена от 5 лева за литър олио е спекула. Това подчерта на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Корнелия Нинова.

„Производствената цена на литър е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лв. не е нормална“, отбеляза тя, като допълни, че са неоснователни твърденията, че спреният износ на слънчогледово семе от Русия и Украйна е довел до скока в цените: „Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 г. производство на олио. Липса на суровина няма“.

„Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове и фабрики в очакване да се вдигне цената или да го изнесат на по-високи цени“, добави Нинова.

Вицепремиерът Асен Василев подчерта, че поради данните за „опити за картелизиране и спекулиране“ износът е с максимален срок на проверка, за да се гарантира изрядността на документите.

Нинова анонсира, че Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за закрила на потребителите и Агенцията по стоковите борси и тържища започват проверки, за да се стовари „цялата сила на държавата“ върху спекулантите: „Няма да допуснем малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани“.

1,1 млрд. лева ще даде правителството за закупуването на 1,1 млн. тона пшеница, а също и царевица и слънчоглед. Това ще стане на пазарен принцип от българските производители чрез Софийската стокова борса, обясни агроминистърът Иван Иванов.

По думите му от неделя се водят разговори с производителите „на изключително добро ниво“.

Вицепремиерът Василев посочи, че в България има около 3 млн. тона пшеница, от които 300 хил. към момента са в резерва. „Имаме складови бази за 14 млн. тона пшеница. Новата реколта от 7-8 млн. тона спокойно може да бъде прибрана“, подчерта Василев.

По думите му държавата ще се стреми пазарно да гарантира изхранването на българските граждани, но има и европейски механизъм за ограничаване на износа, който може да бъде активиран при нужда./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *