Домбровскис: ЕК ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото

ЕВРОПА ТОП НОВИНИ

ЕК ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото. Благодаря на правителството за свършената работа. Знам, че пътят към въвеждането на еврото е дълъг и сложен път, но си заслужава. Това заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

Домбровскис подчерта, че еврото е символ на стабилност. “За две десетилетия еврото е оказало огромна роля за стабилността на държавите, които са го въвели”, категоричен е той. Той добави, че колкото повече държави се присъединяват към еврозоната, толкова по-голямо влияние като валута има еврото.

“Знам, че не всеки в България е съгласен да замени лева с еврото”, отбеляза той. Домбровскис обясни, че всички държави, които искат да се присъединят към еврозоната, трябва да изпълнят критериите, например, като справяне с инфлацията, стабилност на валутния курс и др.

“Виждаме България като държава, която може да изпълни тези критерии”, посочи той.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК благодари, че е поканен да говори на конференцията и подчерта, че трябва да бъде спряна войната в Украйна. Той обясни, че от началото на войната ЕС предоставя финансова подкрепа на Украйна, предоставяне на подслон на напусналите.

“ЕС остава обединена в подкрепата си за Украйна. Руската атака над Украйна е и атака срещу Европа. Тези сложни времена са тест за нашите демократични ценности”, категоричен е изпълнителният заместник-председател на ЕК.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че се открива големият разговор в обществото ни, който ще търси сближаването на българските граждани за присъединяване на страната ни към еврозоната. „Личното ми убеждение е, че за да откриеш съмишленици, трябва да представяш позицията си разбираемо и достъпно. Докато съм министър-председател ще настоявам да се говори за еврото разбираемо и ясно с аргументите, които са основани на разум и факти, а не събуждат ирационални страхове“, каза Донев.

Той посочи, че конференцията ще търси сближаването на различните позиции за присъединяване към еврозоната. “Присъединяването на страната ни към най-развития икономически съюз в света ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващите кризи”, подчерта той и добави, че България е член на ЕС вече 16г. и от последните няколко години е в ERM 2. Той добави, че сме успели да запазим ниското ниво на безработица през годините именно заради това.

“Вярвам, че постигането на дългосрочна устойчивост ще бъде улеснено ако страната ни е част от еврозоната”, категоричен е Донев. Служебният премиер каза, че през последната година доходите са пострадали поради високите нива на инфлацията. Той е категоричен, че служебното правителство ще продължи да работи за въвеждане на еврото. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *