България се намира близо до Средиземноморската сеизмична зона – втора по активност в света

ТОП НОВИНИ

Земетресението в Турция ни напомни, че България се намира в силно сеизмична зона.

Какво означава това? Какви трусове са възможни у нас, правим ли възможното, за да намалим евентуалните загуби? Територията на България спада към сравнително опасните земетръсни зони на земята.

Тази карта в тъмночервено показва кои части на Европа са най-застрашени от силно земетресение в близките 50 години.

„България се намира близо до Средиземноморската сеизмична зона – втора по активност в света, около 23-25% от земетресенията в света се случват тук. На нашата територия също имаме огнища, разломи в пет области и могат да се случат доста силни земетресения. Те за съжаление съвпадат с най-големите градове на България“, казва д-р Гергана Георгиева – Физически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“.


„Сеизмогенна зона Кресна, Шабла, София, около Маришката, в която влиза Пловдив и още една зона, около която се намира Горна Оряховица“, каза доц. д-р Пламена Райкова – ръководител на катедра „Сеизмология и сеизмично инженерство“ в БАН.

В исторически план у нас са ставали високомагнитудни земетресения.

„Точно в този период от 28 години сме имали силна активност. Това са пет земетресения с магнитуд над 6.5 в разстояние на 28 години“, каза доц. д-р Пламена Райкова.

Според специалистите, колкото повече се отдалечаваме от този период, толкова повече нараства вероятността те да се повторят в бъдеще.

„Знаем горе-долу къде, обаче не знаем кога и с каква сила“, каза проф. Димчо Солаков – Национален институт по Геофизика, Геодезия и география към БАН

„Миналата година имаме около 40 земетресения с магнитуд между 3.2 и 4.5. Най-силното беше това умерено силно с магнитуд 4.5 през април в района на град Провадия“, каза доц. д-р Пламена Райкова.

„За България въобще не се притеснявам от земетресение с магнитуд 9 – защо – защото близо до нашата страна няма условия в близките няколко милиона години да се случи такова земетресение. Аз се опасявам от земетресение с магнитуд 6.5-7, защото такива земетресения са възможни на доста места в страна“, каза проф. Димчо Солаков.

През последната седмица земетресения има в почти всички балкански държави. Сеизмичната активност в Румъния, която се усети и у нас е нормална е не дава повод за притеснение, казват експертите.

„Това не е необичайна картина, просто за периода, в който се реализираха няколко земетресения в различни страни, затова така прави впечатление“, казва доц. д-р Пламена Райкова./24часа.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *