Георги Ангелов: До 2 г. имотният балон ще се спука

ТОП НОВИНИ

Цените на имотите все повече започват да напомнят на ситуацията отпреди 15 г. от предишния имотен бум. Тогава секторът убеждаваше хората, че те няма да поевтинеят, докато изведнъж пазарът не се срина и после десетилетия наред всички съжаляваха, че са купили на жилищата си на най-високите цени. Това коментира икономистът Георги Ангелов в студиото на „Тази събота и неделя“ по bTV.

По негови думи именно това била причината инфлацията да скочи тогава. Той припомня, че във времена, когато поскъпването на живота в страните от еврозоната били около 2-3%, у нас то достигна 15% – именно заради този растеж на кредитиране, който постоянно наливаше пари в икономиката години наред.

„Проблемът с високите цените от последните няколко години мина – виждаме, че инфлацията пада. Сега въпросът е да не си създадем нов двигател на инфлацията“, каза Ангелов. Конкретно в цените на имотите се виждало надценяване. „Някои казват, че то е умерено – около 5-10%, други казват, че са 50% по-скъпи. Колкото повече се надува този балон, толкова по-болезнено ще бъде, когато се спука“, заяви Ангелов. Той е категоричен, че балонът ще се спука рано или късно. Всеки балон се пука – това било доказано в историята на финансовия пазар.

Според Ангелов е необходимо да се вземат мерки, за да се охлади пазара и да се предотврати това, което така или иначе предстои. По негово мнение основният риск е, че макроикономиката ще пострада, цели сектрои са свързани със сторителството. „Когато удари кризата през 2008 г., хората не започнаха да купуват в момента, в който цените тръгнаха надолу, те чакаха 7-8 г., преди отновно да купуват. Това удари тежко икономиката – хиляди загубиха работата си, спря строителството, никой не купуваше мебели, строителни материали“, припомни Ангелов.

Според неговата теза България се движи с около 1-2 години закъснение от Западна Европа. Там цените вече вече спадат. През 2008 г. беше същото – навсякъде имотите поевтинявали, у нас бележели рекорди. Затова той е категоричен, че регулаторите трябва да вземат мерки. „В момента банките продължават изкуствено да държат ипотечните лихви ниски, за да си търсят клиенти“, каза той. Ангелов предупреди обаче, че лихвите е са плаващи и това може да изиграе лоша шега на много хора, ако те не могат да си позволят да плащат кредит с 1-2 процентни пункта по-висока лихва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *