Двегодишно дете получава гърч в детската ясла, бащата твърди, че спешна помощ се е забавила(ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Двегодишно дете получава гърч в детска ясла, а линейката се бави 30 минути. Случаят е от сряда от Русе. Сигналът до NOVA подаде бащата на момиченцето.  Докато са се борили за живота на детето от яслата са звънeли на телефон 112 два пъти.

Двегодишната Тея вече е добре, макар да остава за наблюдение в болница.

„Получих обаждане от приятелката ми, че детето е с висока температура и трябва да го прибера от яслата. Бях на „Дунав мост”, но се върнах”, разказа в ефира на „Здравей, България” бащата на детето Милен Димитров.

По думите му той е заварил момиченцето сгърчено, свито на топка и в безпомощно състояние. То не имало хронични проблеми. „Беше здраво сутринта. Играхме си преди да го заведа на ясла”, посочи той.

„Нямаме право да даваме лекарства на децата в яслата. Започнахме да обвиваме детето с влажни чаршафи с вода и оцет, за да свалим температурата. Правехме и масаж, защото  детето беше сковано. Следяхме да не си глътне езика”, заяви Теодора Миткова, медицинска сестра, Детска ясла №9, Русе.

„Висока критичност имаше. Детето получи цианоза. Скова цялото тяло. Бяхме много уплашени. Стресът беше за целия екип”, твърди Дарина Данева, медицинска сестра, Детска ясла №9, Русе.

По думите на двете жени е имало две позвънявания до Спешна помощ. Първият път съобщили за дете с висока температура, но десетина минути по-късно позвънили пак, за да съобщят за гърча. Това става в рамките на 20-25 минути.

„Когато парамедикът дойде, той излезе от линейката без куфар и чанта. Наложи се да се върне за оборудването. След това изнесох детето на ръце, за да тръгнем към болницата”, категоричен е бащата.

Повече гледайте във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *