Спасовски: На 4 февруари ще решим как да постъпим, ако Джамбазки дойде на границата на Република Северна Македония

БАЛАКАНИТЕ България

Правителството на Република Северна Македония задължи МВР да вземе всички необходими мерки, за да бъде обезпечено отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. На тази база и МВР ще вземе решения за запазване на мира и стабилността, и преди всичко за запазване на нашите национални интереси – нашата идентичност, правото на самоопределение и достойнството на гражданите на Република Северна Македония, каза министърът на вътрешните работи на страната Оливер Спасовски.

Вчера правителството на Северна Македония взе решения за отбелязването на 4 февруари, денят на отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, което Съветът за сигурност към президента на страната обяви като събитие с „висок риск за сигурността”. 

„Наш основен приоритет ще бъде да се запазят мира и сигурността по време на отбелязването, защото не е добре да се нарушават политическите отношения и в държавата, и със съседите. Знаем, че има радикални структури, които заради лични, политически или други интереси искат да бъде нарушен този процес на стабилизация на отношенията от една страна със съседите, и от друга страна не трябва да позволим да бъде нарушена сигурността на нашите граждани”, посочи Спасовски. По думите му МВР работи съвместно със службите за сигурност и всички информации и анализите, които се правят, ще определят и решенията за действие на 4 февруари, а „за всяко решение има момент и време”.

Попитан за това дали евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки ще бъде върнат, ако на 4 февруари дойде на границата на Република Северна Македония, както самият той заяви за български медии, отговорът на Спасовски беше:  Ще решим на 4 февруари.

Предстоящото отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари създаде напрежение в Северна Македония веднага след като от Фондация „Македония” обявиха на фейсбук страницата си, че от България ще дойдат автобуси с хора, желаещи да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Св.Спас” в Скопие. Медиите в Република Северна Македония разпространиха поста във фейсбук профила на Александър Пандов от ВМРО-ДПМНЕ, в който пише, че той и Патриотичният институт на ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат там „от ранни зори, защото Гоце е Македония и Македония е Гоце!“ 

„Уважавайте Гоце като македонец, роден в Македония и нищо друго!“, написа Пандов. 

На заседание на Съвета за сигурност при президента на Република Северна Македония в понеделник, който Стево Пендаровски свика 4 февруари, е бил определен като ден с „висок риск за сигурността”, а Пендаровски обяви, че е предложил на правителството на „един евродепутат и други лица от България” да не бъде позволено влизане в страната.

Въпреки очакването на медиите, след вчерашното заседание на правителството на Северна Македония информация за такова решение не беше обявена.

През 2022 г., група младежи скъса трикольора от летните на венците, които българската делегация, водена от тогавашния министър на външните работи Теодора Генчовска положиха на гроба на Гоце Делчев, малко след като делегацията си тръгна от църквата „Св.Спас“ в Скопие, за което българското посолство в Скопие изпрати нота. /бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *