Обявиха какво ще се случи с украинските бежанци у нас след 31 май

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Мярката за настаняване в хотелите на бежанците от Украйна, която е в сила до 31 май, няма да бъде продължена. Това каза на брифинг в Министерски съвет председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тази мярка имаше две страни – от една страна хората, бягащи от войната намериха едно сигурно и безопасно място, а от друга страна по този начин се подпомогна българската икономика. Смятаме, че тази мярка беше много навременна. Към момента приоритет е интеграцията в приемащото общество, добави тя.

До края на седмицата ще влезе в употреба дигитална платформа, в която ще се съберат прецизни данни колко от украинските бежанци бежанци възнамеряват да останат у нас. Данните, които ще се събират, ще са например образователен ценз, нагласи да започнат работа до един месец или малко след това, заяви Тошева.

Тя цитира данни от скорошно проучване, според които около 80% от украинските бежанци у нас имат нагласа да започнат работа бързо, а около 10% са заявили, че ще започнат работа, ако бъде поета грижа за децата им.

На база на събраната информация ще се осъществи логистиката на хората от хотелите към междуведомствените и общински бази, обяви Мариана Тошева.

Зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов съобщи, че е създадена организация за безпрепятствено транспортиране на бежанците, като уточни, че то ще бъде извършено предимно с железопътен превоз. Ще бъдат осигурени допълнителни влакови компзиции.

Има готовност бежанците да бъдат извозени на групи – първо най-възрастните и болни хора, след това майките с деца и след това всички останали. В никакъв случай няма да бъдат разделяни семейства, увери Върбанов.

Програмата за настаняване на украински бежанци в хотели в момента е на верификация за второ плащане. Първото плащане бе извършено на 18 април и имаше доплащане на 9 май. Първото плащане беше в размер на 15 280 000 млн. лева с ДДС. Разплатени са близо 350 000 нощувки на около 500 – 600 обекта за настаняване. За второто плащане са подадени 561 заявления. Очаква се второто разплащане да бъде извършено до края на другата седмица. Програмата продължава до 31 май, след което ще има релокиране на украинските бежанци в държавните и общински бази, съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

От 24 февруари до 12 май на територията на България са влезли 252 826 украинци. 104 235 от тях пребивават на територията на страната, като 102 522 вече имат статут на временна закрила. Напусналите България са 148 591, стана ясно на брифинга. /новини.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *