Президентът разговаря с ръководството на ЦИК, стана ясно кога ще са изборите

България ПОЛИТИКА

Президентът Румен Радев разговаря с представители на ЦИК за насрочване на новите парламентарни избори у нас. Те дебатираха обезпечаването на изборния процес с хартиени бюлетини и машини, както и с експерти.

Важен елемент от изборния процес е подготовката за тези избори и ще ви помоля да ни разясните каква е готовността на ЦИК да приложи закона, заяви Радев в началото на срещата.

„Свикнахте и вие Изборният кодекс да се променя, но съгласно последните промени българският гражданин има право да избира как да гласува.Опираме до организационно-техническата част“, допълни Радев.

Незабавно след промените в Изборния кодекс предприехме действия по набавяне на необходимите документи за обезпечаване на изборния процес. По информация на печатницата хартията е вече заявена от тяхна страна, доставката ще е в деветата календарна седмици- 27 февруари – 5 март. Необходими са дни за поставянето им в машините, за да може да се работи. В информацията на печатницата на БНБ се посочи срок за количество от 30 хиляди ролки. Датата 26 март практически е с много голям риск да няма хартия. Но за 2 април хартията ще бъде осигурена и ЦИК ще създаде необходимата организация и секциите да имат хартия“, това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

 По думите ѝ хартията е с три различни вида защита. От комисията са провели експеримент с гласуване на нея и той е бил успешен.

Датата 2 април е напълно възможна за организирането на избори, категорична е още тя.

Нейкова заяви, че те трябва да се съобразят със законодателя, но те не могат да променят отвора на машината и ширината на ролката.

Държавният глава им благодари за това, че искрено са изложили своите притеснения. „Дали промените в закона са добри или лоши – няма значение, то те трябва да се изпълняват. Убеден съм, че ЦИК ще се води от духа на закона и те ще бъдат приложени. Указанията и обученията на членовете на ЦИК за отчитане на двата вида гласуване – там трябва да се насочи вниманието, там е новият момент в тези избори. Достъпът до изходния код е определен чрез закона и искам да го напомните на партиите“, допълни Радев и помоли всички дейности да се организират навреме. Той призова да не се връщаме към времената с грешки с надписване и дописване на протоколите, защото това руши доверите у хората в изборния процес.  „Пожелавам ви успешна работа, знам, че ще е напрегната, но ще се справите“, каза президентът.  

Нейкова бе категорична, че ще положат всички усилия, за да се обучат и мотивират хората да си свършат добре работата./новини.бг, сн: нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *