БСП обяви кога ще се състои лидерската среща

България ПОЛИТИКА

Бойко Борисов е потвърдил, че ще се включи в разговорите

БСП инициира лидерска среща между председателите на парламентарно представените партии. Тя е насрочена за 11 ч. в петък в сградата на Народното събрание.

Председателят на левицата Корнелия Нинова е разговаряла с всички свои колеги. Засега е ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е потвърдил участието си в разговорите.

От „Възраждане” и „Български възход” потвърдиха само, че вече са получили покани.

Късно снощи от „Продължаваме промяната” взеха решение – подкрепа за БСП няма да има. Един от мотивите – левицата не е подкрепила декларацията им при втория мандат.

„Понеже не виждаме в момента никаква стъпка от тяхна страна в посока срещане на тези позиции на този етап не можем да подкрепим това правителство. Мисля, че всички трябва да сме готови за избори в сегашната обстановка”, заяви Андрей Гюров от ПП.

И въпреки че не биха дали подкрепа, от ГЕРБ са готови за разговори на лидерско ниво.

„Лидерски срещи, да се формират приоритети, какви различия има, какви са възможностите. Процедурата да се извърви по нормален път”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

ДПС споделят основните приоритети, посочени от БСП, като присъединяването към Шенген, законите на Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа.

„Как ще протекат нещата зависи от лидерската среща. Дали ще даде резултат – не мога да прогнозирам, предвид на това, че ситуацията с диалога е много. Много неприятно за нас диалога не е възстановен”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Според „Възраждане” вървим към нови избори.

„Получихме покана за среща, но няма да отидем. Няма смисъл от нещо подобно, защото се виждаме всяка сряда, а резултат от тези срещи няма. Няма да има и от тази”, заяви Костадин Костадинов.

За БВ възможностите за излъчване на кабинет не са изчерпани.

„Решението е, че ще участваме в разговори, в диалога ще се роди истината. Приоритети, които получават мнозинство”, каза Стефан Янев.

Дали БСП ще върне на президента папка с кандидат за министър-председател, или неизпълнен мандат, ще зависи от резултата след лидерската среща./nova.tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *