Петър Чолаков (политолог): Задават се нови предсрочни парламентарни избори

България ПОЛИТИКА

„Задават се нови предсрочни парламентарни избори. … Малко вероятно е да се закрепи някаква конструкция, но тя ще има изключително кратък хоризонт. Най-оптимистичното е догодина да бъдат парламентарните предсрочни заедно с местните избори, но това най-вероятно няма да стане. Ще ходим по зимно време на предсрочни избори, най-вероятно през февруари“.

С тази прогноза започна анализа си на политическата ситуация в България в предаването „Неделя 150“ политологът Петър Чолаков.

Той предупреди, че има риск на хората да им омръзне и да започнат да слушат повече „радикалните политически проповедници“, които говорят много остро срещу системата и статуквото:

„Страшното обаче не е „Възраждане“, а това, което се задава след тях“.

Според него е рано да се говори, че има нова четирипартийна коалиция, която се оформи при избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“.

„Не мисля, че Корнелия Нинова би поела риска да подкрепи явно правителство с мандат на ГЕРБ, защото това ще доведе до тоталното обезличаване на БСП. А и г-жа Нинова ще си отвори нов фронт с критиците ѝ в партията, които няма да ѝ простят никога едно такова решение. … Да се подкрепи правителство на ГЕРБ е нещо съвсем различно от това да бъде избран председател на Народното събрание“.  

По думите на Петър Чолаков България е много разделена като общество и евентуална промяна на системата към президентска република не е добро решение:

„Тя работи в консенсусни политически култури и системи. Наличието на полупрезидентски и президентски режим не отменя нуждата от това да има системни партии, които да си вършат работата“./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *