Казусът с разменените бебета: Старшата акушерка в „Шейново“ е отстранена от длъжност

ТОП НОВИНИ

Старшата акушерка в „Шейново“ е отстранена от длъжност заради случая с разменените бебета. Това заяви изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев на брифинг. 

Докладът от „Медицински одит” не беше изненада за нас. Голяма част от нещата, отразени в него, съвпаднаха с изводите от нашата вътрешна проверка. Трима души установихме, че са виновни за размяната на бебетата. Наложени са им дисциплинарни наказания още в петък преди да получим доклада на „Медициснки одит”.  Наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата. Старшата акушерка е освободена от заемания пост и е понижена в длъжност, обясни Велев. 

Преразгледахме нашите протоколи от раждането до изписването на бебето и започнахме да ги преработваме стандартите, за да няма възможност за грешка и пропуски. Освен това направихме две промени, които вече изпълнявам. Те се изразяват в този фиш, който даваме при изписване на майката, където пишем кой е предал бебето на майката. Въвеждаме две допълнения – освен акушерката, която дава бебето, ще се разписва и още един служител на болницата. Ще имаме двойна проверка. Майката, която до момента се е подписвала на този лист, сега ще записва собственоръчно номера на гривничката на бебето. По този начин ще имаме троен контрол, посочи още директорът на „Шейново“. 

Ето какво установи проверката за разменените бебета в „Шейново“

Той отбеляза, че към момента няма информация родителите да искат да съдят болницата./ Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *