Заради недостига на лекарства – внасят извънредно антибиотици

ТОП НОВИНИ

След недостига на лекарства в аптеките предстои извънреден внос на антибиотици. Още тази седмица у нас пристигат количества от медикаментите за лечение на деца, които не достигат в аптеките.

Директорът на Агенцията по лекарствата, съобщи в „Денят започва“, че в рамките на месец в България ще пристигнат количества, които ще компенсират липсите.

Кризата с липсващите лекарства – каква е причината за недостига им по аптеките?

В момента у нас има затруднения с доставките на няколко групи антибиотици. Това са пеницилини, хинолони и цефалоспорини, каза Богдан Кирилов.

„Потреблението е значително по-високо от миналата година – двойно на антибиотици“, каза Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Обръщам се към всички, които ги е страх тогава, когато имат температура, особено когато тя е по-висока и става въпрос за дете. Не започвайте лечението на температурата с антибиотик, защото той не е температуропонижаващо средство“, каза д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар.

Затруднения с доставките на антибиотици има и в Европа, но именно от там паралелните търговци ще внесат количества за българския пазар.

„От Европейското икономическо пространство са различните продукти, с които подпомагаме лекарствоснабдяването в България. По закон лекарствата от паралелен внос са на същата цена“, каза Боряна Маринкова – директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

В различните страни не достигат различни медикаменти, обясни Маринкова. А здравните власти са получили уверение от вносители и български производители, че ще помогнат за решаване на проблема у нас. 

„В рамките на месеца и началото на следващия ще има достатъчно количества, които да компенсират това, което към момента се получава като недостиг“, каза Богдан Кирилов.

Лекарите казват, че с антибиотици се лекуват не вирусите, а евентуалните усложнения след тях, а недостигащите на пазара медикаменти имат заместители.

„Важното е да не се употребяват безразборно антибиотиците, защото те водят до тежка антибиотична резистентност“, каза д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар.

Паралелните търговци са осигурили и внос на един от препаратите за инхалация при респираторни заболявания, който не достига. А от Агенцията по лекарствата често проверяват наличните медикаменти при търговците на едро.

„При повечето проверки се установяват наличности при търговците на едро. Трудни е да се каже дали те са достатъчни за цялото потребление в рамите на страната“, каза Кирилов.

Фармацевтите искат да получат достъп до наличностите в складовете през системата за електронно проследяване на наличностите на лекарства.

„Ако търговецът на едро може да обви, че има наличност. Ако реши може тази наличност да я скрие „.

И от Агенцията по лекарствата смятат, че системата за електронно проследяване на наличностите на лекарства трябва да се промени, защото механизмът, по който се изчислява недостигът е неефективен. Списъкът от 63 забранени за износ продукта се различава от сигналите за липсващи лекарства.

„Затова е необходимо и да бъде направена промяна в тази система, така че действително продуктите, за които се установява затруднения в доставките, да попаднат в този списък и да не могат да бъдат изнасяни“, каза магистър-фармацевт Маргарита Гроздамова член на УС на БФС.

„Ако не търсим адекватните решения, които биха осигурили лекарства на хората в момента, а променяме нещо, което работи, просто ще загубим време“, каза Боряна Маринкова – директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. 

До края на седмицата се очакват и резултатите от последните проверки за наличност на лекарства в аптеки и складове. /бнт, сн: интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *