Нинова: Трябва да опитаме да съставим кабинет, особено с третия мандат

България ПОЛИТИКА

Правителство с третия мандат би било кризисно, но трябва да се направи опит. Така председателят на БСП Корнелия Нинова коментира в студиото на ”Събуди се” възможността за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат. БСП не гласува „за” декларацията на „Продължаваме Промяната”, защото между декларираните от ПП думи и действията им е имало противоречия, посочи тя.

„В документа предварително бяха заложени ввъпроси или теми, които те също така предварително знаеха, че няма как да подкрепим”, допълни Нинова като уточни, че едно от тях е изпращането на военна помощ за Украйна. Тя все пак остава оптимист, че редовен кабинет ще има, но подчертава, че той трябва да има срок.

Според председателя БСП страната ни няма да успее да влезе в еврозоната на 1-ви януари 2024 г., без това да предизвика сътресения. „Ние искаме това да се направи разумно, бавно и с аргументи. Икономиката да не се срине и хората да не обеднеят още повече – това са нашите резерви по отношение на еврозоната”, каза още Нинова.

Тя коментира и работата на служебното правителство. Според нея не може служебният кабинет да поема дългосрочни ангажименти. „Тяхната работа е да правят избори, а не политики и то такава агресивна военщина”, подчерта Нинова. По думите ѝ войната трябва да бъде решена с дипломация. 

Според бившия социален министър президентът е превърнал в навик това да дава оценка на политически партии и на парламента. „Постоянните нападки срещу партиите и парламента наливат масло в огъня на рушене на българската демокрация, на парламентарната република, на институциите”, категорична е Нинова. Тя подчерта, че президентската институция не стои встрани от случващото се./нова тв, сн: архив


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *