Наплив от туристи и планинари към Седемте рилски езера за празниците

България

Стотици туристи и планинари се качват, още от петък, на Седемте езера, хижите по циркуса са пълни за празниците, казаха от спасителния отряд в Дупница.

Осем часа е продължила акцията по спасяване на туриста в Рила, който в четвъртък падна под Отовишки връх, разказва Божидар Джокин от отряда. В акцията са участвали общо 20 души, от които 15 планински спасители и стажант-спасители от отряда Дупница, 1 планински спасител от отряд София , 1 планински водач и парамедик и 3 туристи, които са били в района и са останали да помогнат при транспорта.

Снегът по Седемте езера е около 5 сантиметра, навсякъде е заледено, но времето е слънчево и добро и това привлича стотици туристи и планинари, отбеляза спасителят Божидар Джокин, който участва в спасяването на туриста под Отовишки връх на около 2600 м надморска височина.

„Хора има много… Хижата е пълна. Тези дни има доста туристи, понеже времето е хубаво. Хората ходят на разходка семейно, не такъв туризъм – сериозен, високопланински, просто до хижата е разходка и се прибират. Лифтът работи.“

Административни пречки бавят подписването на договор между БЧК и собствениците ни пистите и съоръженията, затова спасителите все още нямат постоянно дежурство на откритата точно преди месец нова база на Седемте езера. Доброволно обаче спасителният отряд има присъствие по циркуса през всичките празнични дни.

„Ние сме в готовност денонощно, постоянно сме тук, няма значение какъв ден е. Имаме готовност да реагираме на всяко нещо.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *