Къде първо настъпва Нова Година?

ТОП НОВИНИ

Пътува ли Ви се във времето? А любопитно ли Ви е къде първо настъпва Нова Година? В този блог ще отговорим на тези въпроси, също и как може да отпразнувате 31-ви декември повторно!

Маратона открива о. Тонга

На 31-ви декември, още от обяд започват излъчвания по телевизията кои държави първо са посрещнали новата година. За първенец се смята Австралия, но на практика не тя е първата точка на Земята, която посреща новите 12 месеца. Истината е, че остров Тонга заема първа позиция в класирането. След това се нареждат островите Кирибати и Самоа.

Къде първо настъпва Нова Година? 1

Кралство Тонга е архипелаг в южните тихоокеански части. Слави се с райските си девствени плажове и забележителни коралови рифове.

Островите Кирибати пък имат цели три часови зони. Това прави тази островна държава единствената, разположена в северното, южното, източното и западното полукълбо.

Къде първо настъпва Нова Година? 2

До 2011 г. Самоа беше последното място, което празнува Първият ден от годината. Но, в този период тя решава да се откъсне от американската територия Хавай и да се присъедини към Нова Зеландия. Този ход е принудил страната да смени часовия пояс и на практика да се „озове“ един ден в бъдещето. Пропуснатият ден – 30.12.2011 г, не съществува в историята на Самоа. Това обаче я прави от последната, една от първите страни, които посрещат новия ден.

Къде първо настъпва Нова Година? 3

На финала са Хаваите

След като пътува из целия свят, Нова Година най-накрай настъпва и в отдалечените острови на САЩ:

  • остров Бейкър;
  • остров Хауленд;
  • Американска Самоа.
Къде първо настъпва Нова Година? 4

Американска Самоа се намира само на 900 км. в съседство от о. Тонга, но посетителите и местните се радват на зрелищните фойерверки доста по-късно.

Къде първо настъпва Нова Година? 5

Как да посрещнем Нова Година няколко пъти?

Това може и да Ви звучи като фантастика, но е напълно възможно! Как наистина да се насладим на празника поне още веднъж? Отговорът – като хванем полет за някоя държава, в която Нова Година ще настъпи часове по-късно. За да стане това по-лесно е добре да се движите на запад, обратно на посоката, в която идва новият ден. Да вземем за пример, че сте на почивка в Нова Зеландия и хванете полет за Хаваите, където все още отброяват минутите до 00:00 ч. Сякаш пътувате във времето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *