Стойчо: Раздвоението трябва да приключи! Нека има обединен ЦСКА

СПОРТ

Оперативният директор на ЦСКА 1948 Стойчо Младенов отново говори за обединение на червена България. Екзекутора на Ливърпул даде интервю пред bTV, в което се върна към най-бляскавите моменти от своята кариера. Той разкри, че през 1986 година е получил оферта от аржентинския колос Ривър Плейт. Легендарният нападател е на мнение, че трябва да има обединение между ЦСКА – София и ЦСКА 1948.

„Срещу Ливърпул е един от най-големите триумфи в българския футбол, мечтаехме да победим такъв отбор. Ливърпул беше европейски шампион. Имахме прекрасен треньор – Аспарух Никодимов, помощник му беше Димитър Пенев. На кого съм кръстен ли? На никого, имам две по-големи сестри, след тях се ражда мой брат, който почива на 30-ия ден и тогава се появявам аз. Моето име е Стойчо – да устоя, да не си отида като брат ми. Успях да се наложа, особено над баща ми, лека му пръст, той искаше да уча, да не се занимавам със спорт, но бях отдаден изцяло на футбола. Веднъж трябваше да уча таблицата за смятане – докато не я науча, нямаше да ме пуснат да играя навън. А същия следобед имах тренировка, използвах измама, казах на баща ми, че отивам до тоалетната, тогава тя беше в двора, счупих прозореца с тениската върху ръката, имаше после мъмрене, 8-9 километра почти на бегом ги минах, за да взема участие в тренировката. Никога не съм съжалявал, че станах футболист.

Да, бях изхвърлен от българския футбол, нямах право да се занимавам с никакъв спорт. Дори в заводски отбор по хандбал нямах право да играя. Левски ме искаше изключително много, Иван Вуцов ми е футболният баща, искаше да ме привлече в Левски, но аз исках ЦСКА и избягах отново по моя начин. И успях. Играхме с младежкия национален отбор в Перник с Англия, преди мача ме чакаха две коли на Левски – в едната беше комендантът на града Никифоров, а другата беше полицейска кола – чакаха ме, за да ме заведат в Левски, но счупих прозореца на съблекалнята. Спиро от сладкарница „Преспа“ ме чакаше и ме закара в София, Георги Христов ме чакаше на „Армията“. След това бях изключитен от физкултурното движение, чух го по радиото, имах „Лада“ тогава, в един момент усещам, че съм в Ихтиман, не знаех накъде карам, бях шокиран. Защото без разрешение преминавам в друг клуб – бяхме общо трима футболисти. Помилването дойде точно на моята сватба. Първият мач с ЦСКА беше срещу Шомберки за КЕШ. 

С Берое станах голмайстор на българския шампионат, това е един от най-хубавите ми моменти. Другото е класирането ни за световното първенство. Много са. Имах предложения от Атлетико Мадрид и Монако, но тогава трудно се решаваха такива въпроси и почти винаги отговорът беше „не“. На световното в Мексико имах предложение и от Ривър Плейт. Фернандо Сантош ми беше треньор в Португалия, имах дилема – дали да се насоча към треньорството. От Португалия дойдох помощник в ЦСКА на Георги Василев, който е един умен и прагматичен човек, той умее да извлича максимума от всеки футболист. 25Берое - ЦСКА 1948

В Египет, когато работихме, се случи революция, притеснихме се, разбира се. С Анатоли Нанков пием кафе, в един момент всички стават, идват за сметката, сервитьорката ни казва, че е станал проблем в държавата. Звъня на Илия Дяков, който работеше с нас, той вика: „Революция! Крийте се“. Спяхме с чантичката с документите, паспортите. Така няколко дни, докато правителството не организира един самолет, с който да се приберем. Обмислих много добре ситуацията, не съжалявам за решението си да спра с треньорството, макар че имах предложения. Раздвоението между ЦСКА трябва да приключи, една от каузите ми е точно тази, трябва да има обединен ЦСКА и един ЦСКА. Не може да има два, с времето трябва всички да го осъзнаем, пътят е към един ЦСКА“, каза Стойчо Младенов. /sportal.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *