Председателят на ОбС – Якоруда д-р З. Иланска хвърли оставка „по лични причини“, избират неин приемник след Нова година

РЕГИОН ЯКОРУДА

Председателят на Общинския съвет в Якоруда д-р Золейка Иланска днес хвърли оставка. Мотивите, които тя обяви в края на сесията, са „лични причини”. Иланска напуска само председателското място, но остава редови съветник от ДПС. Това става точно 2 г. след като бе избрана за председател на мястото на напусналата Беди Осман.

Любопитен детайл е, че това е втори опит на д-р Иланска да сдаде властта в ОбС. Първият път беше непосредствено след смъртта на екскмета Нуредин Кафелов, който на 14 ноември тази година бе намерен застрелян в колата му. Самата Иланска тогава обяви неофициално, че има намерение въобще да се махне от Общинския съвет, но в крайна сметка до молба в ОИК – Якоруда не се стигна и тя остана още месец да изпълнява функциите на председател.

Всеобщо е мнението в Якоруда, че д-р З. Иланска освобождава председателския пост най-вече заради огромната атака със сигнали до различни институции, на които бе подложена тази година. Най-много такива постъпиха в КПКОНПИ, която я разследва по 3 сигнала – за роднинските й връзки с кмета на с. Черна Места Джемал Муса Шарански, който е неин сват, а тя гласувала заплатата му, разследвана бе и заради откриване на лекарски кабинети в помещения общинска собственост, както и заради съпруга й, който получил общинско помещение.

И в трите случая Антикорупционната комисия излезе с оправдателни решения за председателката, но срещу нея има постъпили още сигнали в Териториалната дирекция на Националния осигурителен институт в Благоевград и Инспекцията по труда, които я проверяват за назначавани в годините назад в лекарската й практика десетки фиктивни служители, за да могат да получават майчинства и помощи.

ОбС – Якоруда прие оставката на Иланска, но не успя да си избере нов председател. След кратко заседание съветниците от ДПС решиха да отложат избора на неин заместник за януари 2023 г., защото ЗМСМА им дава право за нов председател да направят предложение в 14-дневен срок./струма бг, сн: фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *