Байдън увери Зеленски, че САЩ ще са с Украйна колкото е необходимо

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

„Укрепване на устойчивостта и отбранителните способности“ на Украйна и обсъждане на сътрудничеството със Съединените щати, това обяви като повод за посещението си в САЩ украинският президент Володимир Зеленски, но то цели да засили и подкрепата на САЩ и съюзниците към Украйна.

В Овалния кабинет, по време на срещата на Зеленски с Джо Байдън, американският президент каза, че САЩ и Украйна ще продължат с „обединена отбрана“, докато Русия извършва „брутално нападение срещу правото на Украйна да съществува като нация“, а Зеленски отговори, че визитата му показва, че ситуацията е под контрол благодарение на американската подкрепа. 

След срещата в Белия дом 44-годишният украински президент изнесе реч пред съвместна сесия на Конгреса, където беше посрещнат с овации

По време на обръщението си Зеленски заяви, че Украйна „никога няма да се предаде“ и добави , че залогът за конфликта е по-голям от съдбата на неговата нация, защото демокрацията в целия свят е подложена на изпитание. Американските законодатели отговориха с бурни овации на изказването му, а той не пропусна да отбележи, че е в САЩ, за да благодари на лидерите на страната и на “обикновените американци“ за подкрепата. 

Американската помощ ще помогне на Украйна да постигне победа срещу Русия, която ще направи света по-сигурно място, подчерта Зеленски. Той отново благодари за предоставената до момента помощ, но беше категоричен, че тя не е достатъчна. 

„Знам, че всичко зависи от нас, от украинските въоръжени сили. И в същото време толкова много зависи от света и толкова много неща в този свят зависят от вас. Устояваме, борим се и ще спечелим, защото сме обединени – Украйна, Америка и целият свободен свят“.

Като отговор на тези благодарности Зеленски получи от американския президент Джо Байдън и Конгреса обещание за нова помощ и подкрепа в преследването на “справедлив мир”.

В края на речта си Володимир Зеленски подари на Конгреса бойно знаме, подписано от защитниците на Бахмут, фронтови град в източната част на Украйна, който той посети в навечерието на посещението си във Вашингтон.

Запитан как Украйна ще се опита да сложи край на конфликта, Зеленски отхвърли определението на Байдън за „справедлив мир“, като отговори че за него „справедливият мир не е компромис“. Той каза, че войната ще приключи, след като суверенитетът, свободата и териториалната цялост на Украйна бъдат възстановени, както и „възвръщането на всички щети, нанесени от руската агресия“.

Точно преди пристигането на Зеленски САЩ обявиха пакет от военна помощ от 1,8 милиарда долара за Украйна, включително управляеми ракетни комплекси „Пейтриът“, а Конгресът планира да гласува пакет, който включва около 45 милиарда долара спешна помощ за Украйна.

По време на срещата американският президент Джо Байдън заяви, че Русия се опитва да използва зимата като оръжие, но украинският народ продължава да вдъхновява света“. По-късно на съвместната пресконференция той каза още, че руският президент Владимир Путин „няма намерение да спре тази жестока война“.

Американският президент Джо Байдън каза, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна и призова американците и света да продължат да подкрепят страната през 2023 г.

„Искам вие и всички украинци да знаете, че американският народ е с вас на всяка стъпка по пътя и ние ще продължим да бъдем с вас, колкото е необходимо. Това, което правите, това, което сте постигнали, има значение не само за Украйна, но и за целия свят“, каза Байдън.

Визитата на украинския президент в Съединените щати е неговото първо чуждестранно посещение след началото на руската инвазия преди 10 месеца.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

/БНР, Сн: ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *