МО: Решението за предоставяне на оръжие за Украйна е внесено в парламента

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна – EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

„В изпълнение на решението на НС, Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военнотехническата подкрепа, техника и боеприпаси. Информацията за обема и вида на помощта е включена в класифицирано приложение към проекта на решението“, посочват от МО.

По-рано днес министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че България може да предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси на Украйна.

България може да предостави на Украйна леко стрелково оръжие и боеприпаси, заяви министърът на икономиката

Правителството предлага на Народното събрание да гласува решение за предоставяне на военно имущество на Украйна въз основа на споразумение, което да бъде ратифицирано от парламента, става ясно от решение на МС от 30 ноември.

МС с предложение как да предоставим оръжие на Украйна

Кабинетът одобрява и проект на споразумение между отбранителните министерства на двете страни за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори.

Служебното правителство предлага още на парламента да разреши участието на български военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна – един щабен офицер и петима военнослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където тече обучението на украински военни, както и да разреши пребиваването на до 60 украински военни на наша територия за обучение за бойни санитари./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *