Байдън: Нахлуването на руския диктатор в чужда държава струва скъпо на целия свят

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

На фона на тежката военна обстановка в Украйна, президентът Джо Байдън произнесе пред конгреса речта си „За състоянието на Съюза“.

„Преди шест дни руският президент Владимир Путин се опита да разклати устоите на свободния свят, мислейки, че може да го накара да се подчини на заплашителните му методи“, казва той.

„Но той много се обърка“.

Байдън описа украинския народ като „стена от сила, която [Путин] никога не си е представял“. Той похвали украинския си колега Володимир Зеленски и украинските граждани за „тяхното безстрашие, тяхната смелост, тяхната решителност, [която] вдъхновява света“.

Байдън помоли украинския посланик в САЩ, който се намира в залата – да стане и да бъде приветстван от присъстващите.

„Нека всеки един от нас тази вечер тук, в тази зала, изпрати недвусмислен знак към Украйна и към света“, каза американският президент.

„Нахлуването на руския диктатор в чужда държава струва скъпо на целия свят“, заяви Байдън пред Конгреса. Но „в битката между демокрацията и автокрацията демокрациите се изправят на крака и светът ясно избира страната на мира и сигурността“, каза той.

Светът е „изолирал“ Владимир Путин за това, че е изпратил руските войски да нахлуят в Украйна, заяви президентът на САЩ като се зарече, че опустошителните санкции ще „изцедят“ икономическата сила на Русия и ще отслабят армията ѝ.

„Сега Путин е изолиран от света повече, отколкото някога е бил“, заяви Байдън пред членовете на Конгреса, като добави, че „той няма представа какво го очаква“ по отношение на икономическите санкции и наказания.

Американският президент предупреди и руските олигарси и „корумпирани лидери“, които според него са измъкнали милиарди долари по време на режима на Путин: „Идваме за вашите незаконно придобити печалби“.

Байдън повтори, че американските сили „няма да участват в конфликта с руските сили в Украйна

Съединените щати ще освободят 30 млн. барела петрол от стратегическия си петролен резерв като част от международните усилия за стабилизиране на пазара след нахлуването на Русия в Украйна, заяви американският президент.

„Мога да обявя, че Съединените щати работят с 30 други държави за освобождаването на 60 милиона барела петрол от резервите по света. Америка ще ръководи тези усилия, освобождавайки 30 млн. барела от своя резерв“. каза Байдън пред членовете на Конгреса в първата си реч за състоянието на Съюза, като добави, че Вашингтон е „готов да направи повече, ако е необходимо“.

С оглед на това, че цените се покачват с темпове, невиждани от четири десетилетия, президентът на САЩ нарече борбата с инфлационната вълна свой „основен приоритет“ и обеща да освободи американските вериги за доставки от чуждестранни зависимости.

„Твърде много семейства се борят да плащат сметките си“, каза той. „Ето защо моят основен приоритет е овладяването на цените“, като същевременно насърчи компаниите да „произвеждат в Америка“ и да намалят разходите, които са се увеличили поради прекъсванията на световните вериги за доставки.

Правото на жените на аборт в Съединените щати е „атакувано както никога досега“, заяви президентът на САЩ, засягайки един от най-спорните напоследък въпроси в страната. Според него укрепването на свободата и справедливостта „изисква защита на правата на жените“. „Ако искаме да вървим напред – а не назад – трябва да защитим достъпа до здравеопазване и да запазим правото на избор на жените“, категоричен бе Байдън./ БГНЕС, Би Би Си, АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *