Петата ковидна вълна отстъпва, идват острите вирусни инфекции

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТОП НОВИНИ

Петата ковидна вълна отстъпва, а на нейно място идват острите вирусни инфекции. „В момента сме в режим на зимните инфекции. Пълно е с остри вирусни инфекции, бактериални инфекции, постковиден синдром.

От РЗИ ни раздадоха тампони за изследване на грип, но засега не е постъпила информация, че е установен. Това, което наблюдаваме като симптоми, не е типично за грип. Оплакванията са за повишена температура, кашлица, втрисане, водниста хрема. Това не е типично и за „Омикрон”, при който основното оплакване е за запушен нос.

Лечението е симптоматично, антибиотици се предписват при установяване на бактериална инфекция. При съмнения за Ковид-19 издаваме безплатни направления за PCR изследване”, заяви шефката на общопрактикуващите лекари в Пиринско д-р Дафина Тачова.

„При нас няма изолиран грип. Изключително малко са вече и положителните проби за Ковид-19. От 20 изследвания 5 бяха позитивни”, коментира началникът на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова.

Новооткритите случаи с Covid-19 вчера бяха едва 32 в цялата област. Заразната заболеваемост се стопи до 232 на 100 000 души население за 14 дни. Изключително спокойна е болничната картина в 7-те лечебни заведения в Пиринско.

Хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция са 102, а тежките случаи само 4. Свободните легла за неусложнени случаи са 198, а за интензивни случаи – 21. Под домашна карантина са 316 лица./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *