Социалната комисия реши обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. да се обвърже с размера на минималната заплата

ТОП НОВИНИ

С 9 гласа „за“, 8 „въздържал се“ и нито един „против“ депутатите от Комисията по труда, социалната и демографската политика приеха на първо четене законопроекта на „БСП за България“ за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С него се предвижда обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата.

С измененията се дава още възможност обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

Темата предизвика размяна на реплики между Георги Георгиев („Възраждане“) и депутатите от „БСП за България“ – Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Те спориха защо предишното правителство, от което социалистите бяха част, не са предприели стъпка за обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете с размера на МРЗ. От БСП заявиха, че това предложение е част от дългосрочната политика на социалистите за справяне с демографската криза. 

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца

Въпреки изразените възражения, Георгиев каза, че „Възраждане“ ще подкрепи законопроекта. Подкрепа за предложенията на БСП заяви и Искрен Арабаджиев („Продължаваме Промяната“).

Според Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) не става ясно дали предложените законодателни промени не са подготовка за предизборна кампания. По думите ѝ „промени на парче“ не предполагат цялостна дългосрочна политика за подкрепа на децата и родителите. Сачева посочи, че ГЕРБ-СДС ще се въздържат при гласуване. Севим Али (ДПС) обърна внимание, че сега действащото законодателство дава възможност при хода на бюджетната процедура, когато се приема бюджетът на Държавното обществено осигуряване, да се определя този размер.

Комисията одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Министерския съвет. Предвижда се въвеждане в националното законодателство на мерки по прилагане на два регламента – единият относно паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП), другият – за създаване на рамка за улесняване на устойчивите инвестиции.

В предложения законопроект не се предвиждат промени относно задължителното пенсионно осигуряване, подчерта Диана Йорданова, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, която представи законопроекта пред депутатите.

Общо пет законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване са в дневния ред на комисията днес./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *