Поскъпва и вноската по „Гражданска отговорност“

ТОП НОВИНИ

Вдигат и „Гражданската отговорност“. Комисията за финансов надзор предлага да се повишат вноските, които се събират в Гаранционния фонд през следващата година, като предложението е качено за обществено обсъждане Burgas24. bg. 

Гаранционният фонд управлява два фонда – Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или, ако водачът е без застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност. 


Досега вноската към Фонда за незастраховани МПС беше 10. 50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ и 0. 15 лв. за всяко място в превозно средство за обществен превоз за застраховка „Злополука“ на пътниците в обществения транспорт. Вноската към Обезпечителния фонд беше 2. 50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“. 

По предложение на Съвета на Гаранционния фонд, вноската на застрахователите, предлагащи в Република България задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд се увеличава на 12. 50 лв. за всяко застраховано МПС, предава Burgas24. bg

Размерът на вноската на застрахователите, предлагащи в Република България задължителна застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за обществен превоз по чл. 461, т. 2 от КЗ не се променя и остава 0. 15 лв. за всяко място, без мястото на водача в превозните средства, уточнява Pariteni. bg. 

Вноската към Обезпечителния фонд се увеличава на 3. 50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“. 
Общо вноската към ГФ на всяка едно застраховано по МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ става 16. 00 лв., които се разпределят във въпросните два фонда. /struma.com, сн: архив нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *